Strahan Visitors Centre

Project - Strahan Visitors Centre - Exterior1

Project - Strahan Visitors Centre - Exterior2

Project - Strahan Visitors Centre - Exterior3

Project - Strahan Visitors Centre - Interior

Project Information

It has been termed ʻan ark with a novel insideʼ, the visitor centre is half rough hewn local timber half glass and steel, housing a rainforest in which sits one of the more bizarre and engaging exhibitions ever to be seen in Australia. Amidst straggling Huon pines and manferns can be found an aboriginal cave replete with partly excavated kitchen sink, a suburban lounge-room full of 1970ʼs Greenie artifacts and a flooded out timber and iron railway bridge.

The Centreʼs telling of stories of south west Tasmania has met with enthusiastic response from visitors and drawn praise from critics, local and international, ʻIt breaks every rule in interpretation ʻ one expert has said. Indeed it does, and it works the better for it. It challenges and provokes, to make visitors rethink what they normally take for granted. It, too became the best public building constructed in this state in a triennium; especially significant considering its challenging nature.

The centre featured in the prestigious British journal, Architecture Review, in an edition devoted to new museums and interpretative centres around the world.

Awards

RAIA Tasmanian Chapter Civic Design Award 1993

RAIA Tasmanian Chapter John Lee Archer Triennial Award 1995

Publications

Architecture Review Australia, Autum 2001

The New Waterfront by Ann Breen and Dick Rigby Published: Thames and Hudson, 1996 ISBN 500--34145-1

Completed

1993