Forestry Headquarters

Project - Forestry Headquarters - Interior Dome

Project - Forestry Headquarters - Interiors

Project - Forestry Headquarters - Exterior

Project Information

The project recycled two existing heritage listed 1930s warehouses and extended these with a series of new structures to give a new office development with a total floor area of 6,000 sq m. The centrepiece of the new building is a 22 m diameter timber and steel framed glass dome, which covers a new natural urban forest with Tasmanian native trees up to 10m high replanted to replicate their natural ecosystem. This space evokes what is real to the foresters in the bush, as well as creating a new internal environment with what is regarded as the most innovative structure constructed in Tasmania in the past 50 years.

The recycling produced a very innovative building which was very cost effective against traditional new office environments, providing for Forestry Tasmania with a reduced overall leasing arrangement significantly below what they were already expending, and with the new dome and its forest provided gratis as a public space within the overall lease.

Awards

RAIA Tasmanian Chapter National Awards Finalist 1998

RAIA Tasmanian Chapter Recycling Award 1998

RAIA Tasmanian Chapter Colorbond Award 1998

Australian Timber Design Award Finalist 1997

Australasian Lightweight Structures Design Award 2000

Publications

Architecture Australia

Architecture Review (Aust)

Japan Wood

Completed

1997